Parempi villa

Voivatko lampaasi hyvin? Jos lampaasi voivat hyvin saat hyvää raakavillaa sekä paremmat lopputuotteet. Villasta tulee parempaa ja siinä on tasaisempi laatu kun lampaat saavat ravinnepitoista ruokaa ja niiden elinympäristö on hyvä.

Katso, että kaikilla eläimillä on riittävästi tilaa siellä missä ruokit niitä. Ruokintapaikan tulee olla turvallinen ja se on pidettävä puhtaana. Tällä tavalla villa pysyy mahdollisimman puhtaana.

Käytä ammattilaisia lampaiden kerintään jotka ovat hyviä ammatissaan ja tietävät mitä tekevät. Villa joka on hyvin keritty tarkoittaa parempaa lopputuotetta.

Lajittelu on tärkeää! Pidä paikat puhtaina kerinnän aikana ja lajittele villa heti. Kun keritset itse tai olet mukana siinä niin lajittelu tapahtuu halvimmin ja helpoiten suoraan lampaan vartalosta. Voit myös kerätä villan ja levittää sen puhtaalle pöydälle. Siinä näet hyvin mitkä villan osat pitää hylätä.

  • Paras villa löytyy lavasta ja sivuista. Villa on siinä puhtain ja rotukohtaisin.
  • Karitsalla on pehmein villa.
  • Emällä on paras villa.
  • Vanhalla pässillä on karkein villa.
  • Eriväriset villat antavat erivärisen langan.

Syksyllä keritty villa on puhtain kun lampaat ovat olleet ulkona. Keväällä keritty villa ei ole yhtä puhdasta koska siinä on yleensä heinää ja voi osittain olla takkuista.

Lajittele pois villa hännästä ja vatsasta, ota pois tuplakerinnät, roskat, timoteit ja heinät. Koskö Mill ei halua lampaan ulosteitakaan.

Poislajiteltua villaa voidaan käyttää esim. peitemateriaalina marjapensaiden ympäri tai uusien puutaimien ympärillä metsässä.

Jos sinulla on eriväristä villaa voit lajitella ne kerinnässä niin, että lopputuotteet ovat samanväriset tai sitten voit sekoittaa niitä saadaksesi toista väriä.